pondělí 1. dubna 2019

RD Vysoký Újezd






Základním konceptem navrhovaného rodinného domu bylo usazení života rodiny do zahrady - dále od obslužné komunikace (k této se v podstatě otočit zády) a získání osluněné terasy, zahrady. Vytvořit pomyslnou náruč plných zdí obemykající hemžení v „mraveništi“.
Od počátku hrál v návrhu velkou roli důraz kladený na separaci noční (klidové) a denní (činné) části domu. Vzhledem k rozsahu dispozičního zadání a jasné představy stavebníka byla zvolena jednopodlažní, nepodsklepená, kompozice ve tvaru bumerangu. Delší hranou hmoty rovnoběžná se severní hranou pozemku, druhé křídlo běží po svahu dolů rovnoběžně s východní hranicí parcely.
Forma objektu reaguje na svah pozemku. Střecha (sedlová střecha s posunutým hřebenem do diagonály) svou asymetrickou kompozicí zvýrazňuje tvar stavby. Na severní vstupní fasádě asymetrii střechy vyvažuje objem vystupující hmota garáže. Do atypického tvaru zděného omítaného hranolu jsou zasazeny dva kontrastní kompoziční prvky. Objem garáže na severní a východní fasádě, dřevěná pergola terasy na jižní a západní fasádě.
Rozevřený tvar hmoty domu vznikl jako kompozice rozložení prostorů a hmot (podle jednotlivých funkcí - garáž, provozní technická část, denní x noční křídlo).
Sestava objemů tak tvoří vyváženou figuru domu.
V přízemí napravo od vstupu lze vejít do nočního křídla. Západní křídlo objektu je klidovou částí domu - pět ložnic se šatnami, koupelnami, prádelnou, skladem. Tato klidová část je oddělená od haly plnými posuvnými dveřmi tak, aby její privátnost byla zřetelná.
Jižní křídlo domu, které kolmo „prořezává“ svažitý terén, je navrženo pro denní aktivity (hlavní obytný prostor – kuchyň, jídelna, obývací prostor). Prostor jako dlouhá nedělená loď, otevřená až do konstrukce krovu, má dvě výškové úrovně podlahy. První úroveň zaujímá kuchyň a jídelna s příručními sklady.
Druhá výšková úroveň je klidová - odpočinková.




















Žádné komentáře:

Okomentovat